Trebuie să ne pregătim de ce e mai rău în criza energetică: avertismentul vine direct de la Bruxelles

de: Ozana Mazilu
03 08. 2022

S-ar putea, pe fondul acutizării crizei energetice, să ne trezim cu robinetul de gaz închis de ruși. Deci, ce vom face la iarnă? Vom îngheța în case sau se iau măsuri la Bruxelles?

În acest context, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni asupra unei acutizări a crizei energetice din cauza disputei cu Moscova, pe fondul sancţiunilor adoptate din cauza invaziei ruse din Ucraina.

„Întrucât Rusia a suspendat deja parţial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toţii pentru situaţia cea mai rea”, a spus Ursula von der Leyen într-o declarație.

Ca referință, Rusia a suspendat recent livrările de gaz către mai multe state UE. Printre acestea se numără Polonia, Bulgaria şi Letonia, pentru refuzul lor de a plăti în ruble pentru aceste livrări. De asemenea, a diminuat livrările și către Germania.

La Bruxelles se iau măsuri

Așadar, în aceată criză, blocul comunitar să convină săptămâna trecută asupra unui plan de urgenţă pentru această iarnă. Aceste măsuri „ne vor ajuta să ne satisfacem nevoile de aprovizionare pentru iarnă”, a spus Ursula von der Leyen. De asemenea, aceasta face apel la „solidaritatea europeană”, în acest plan de urgență.

„În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui Vladimir Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz”, a spus ea.

Cu toate astea, oficialii guvernamentali susțin că țara noastră este unul dintre statele europene care depind cel mai puțin de importurile de gaz de la Moscova. Doar că numai în ianuarie am avut nevoie să creștem cu 50% importurile, iar prețul plătit a fost unul uriaș. Gazul a fost de patru ori mai scump, transmite ANRE.

Concret, indică Autoritatea, în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, iar în prima lună din acest an ele au ajuns la 4 milioane de MWh. În privința prețului de import, acesta a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare față de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021. De notat că ne-am confruntat și cu o scădere a producției interne. ANRE estimează că producția internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.